Math Short Cut Tricks to Solve Pipe and Cistern - cutoffmarksresults.in

Math Short Cut Tricks to Solve Pipe and Cistern - SOLVE MATH IN 2 SECONDS - SMART CLASSES-PIPE AND CISTERN- QUICK MATH TRICK TO SOLVE PIPE AND CISTERN QUESTIONS-100% RELIABLE AND ACCURATE METHOD TO SOLVE MATH
Pipe and Cistern is important chapter and surely at least one question asked in any competitive exam say SSC, IBPS PO Clerk and many others. The solution of these questions are very easy and EVERY QUESTION CAN BE SOLVED BY EFFICIENCY METHOD. Efficiency Method is 100% RELIABLE & ACCURATE METHOD to score in SSC/IBPS Exam. It is advised to the aspirants Always choice these questions to solve first because by using EFFICIENCY method each question can be solved within 3-5 seconds.
NO TIME WASTE - MOST USEFUL FOREVER
The Efficiency method is explained as below:

Math Short Cut Tricks to Solve Pipe and Cistern

Q. Two Pipes A & B can fill a tank in 5hrs and 6hrs respectively and one another pipe C can empty the full tank in 3hrs. When all these pipe are connected together when will the tank be filled?
Solution: Read the statement and note down the values in the same form as shown below:
Pipes                    Time          Combined LCM (Work)        Efficiency of each
A (Inlet)                5hrs                                                            30/5=6/hr (+)
B (Inlet)                6hrs ------------       30                                  30/6=5/hr (+)
C (Outlet)             3hrs                                                            30/3 =10/hr (-)
Total Efficiency= 6+5-10=1 (+)
Note:
Here +ve sign is taken for Inlet pipes and –ve sign is taken for outlet pipes.
Now,
As per first question asked in the statement:
If all pipes A+B+C are working together then, Time required to fill the tank will be:
·         Total Time = Total Work/Total Efficiency
Time=30/1 = 30 days.
Note 1:
The question can be extended as when will Pipe A fill the tank?
Then solution will be:
·         Required Time =30/6 =5hrs    [A’s Efficiency = 6]
Note 2:
The question can be extended as when will pipe B fill the tank?
Then solution will be:
·         Time =30/5 =6hrs    [B’s Efficiency = 5]
Note 3:
The question can be extended as when will pipe C empty the tank?
Then solution will be:
·         Time =30/10 =3hrs    [C’s Efficiency = 10]
Math Short Cut Tricks to Solve Pipe and Cistern quickly & accuretely
It is found that no other method is simple than Efficiency Method. Aspirants can do practice more & more questions on the basis of Efficiency Method to score cracking marks in Exam.


“A PERFECT PRACTICE MAKES THE MAN PERFECT”

AddToAny